Ako upoznaš moje demone, onda ti više neću biti stra(š)na.

Tekst piše: Vildana Efendić, Geštalt psihoterapeutkinja

Kad pomislite na predbračni ugovor, vjerujem da vam je u glavi neka slika ugovora, potpisivanja, advokata, nekih papira i sl.

Šta ako taj predbračni ugovor možete potpisati emotivno, svjesno, na način koji je iscjeljujući i za vas i vašeg partnera? Bez papira i advokata? Biste li pristali?

Odnedavno kod mene dolazi jedan par na terapiju koji su nepunih 12 mjeseci skupa. Oboje mladi, lijepi, obrazovani, uspješni u svojim poslovima. Prekrasno je biti svjedok novoj generaciji parova koji su spremni jedni drugima otkrivati svoje demone prije nego postane veza ozbiljna ili prije nego stupe u brak. Oni ne žele gurati ništa pod tepih, oni ne žive u bajkama i fantazijama. Žele da vide kako mogu postati bolji za partnera, za partnericu. Zar nije to bit jednog odnosa? Da uz partnera postaješ još bolja osoba, prema sebi, prema njemu/njoj i prema drugima?

Ovakvi parovi mi daju nadu da je bitnije da saznaju kakve on ima traume ili kako ona da na adekvatan način kontroliše svoj bijes. Bitnije im je da sada znaju sve vrline i mane, a da se to ne zapitaju nakon 5 godina ili u braku kada kažu „Potpuno se promijenio/la“, „Mislila sam da će ovo drugačije izgledati“ i sl.

Nažalost, većina današnjih žena i muškaraca se brine o tome koju će fotografiju sa vjenčanja, putovanja, rođendana postaviti postaviti umjesto da se brinu o tome šta se dešava „iza kamere“.

Većina mladih parova više brinu o planiranju svadbe, dana koji će završiti za 24h nego o planiranju svog odnosa s partnerom koji će trajati puno duže i iziskivati puno više vremena, planiranja, svjesnosti, emotivne zrelosti, kajanja, svađanja, mirenja.

Upoznajte svog partnera prije ulaženja u ozbiljan odnos, prije ulaska u zajednički život, brak. Postavljajte mu pitanja o novcu, seksu, ljubavi, roditeljima, odnosima s prijateljima, gledajte kako se ponaša prema njima, pamtite sve što vam govori jer to što vam govori je istina, a ne ono što vi fantazirate da jeste. Pitajte svog partnera/partnericu kako ćete odgajati djecu, da li ih želite i koliko, na koji način će religija biti prisutna u vašim životima, koliko želite da se u vaš život upliću drugi, vaši i njegovi/njeni roditelji, koliko vam je bitno da imate svoje hobije, prijatelje…sve ispitajte i ispitajte ponovo za 10 godina jer psihologija kažu da se svakih 10 godina mijenjaju naše vrijednosti, stavovi, mišljenja, želje i potrebe.

Zamislite…ako se vi mijenjate..i vaš partner/ica se mijenja, pomislite koliko se onda mijenja vaš odnos kada na njega utiču potpuno dvije različite osobe.