Realitetna psihoterapija

Realitetna terapija je psihoterapijski pravac koji se bazira na procesu uspostavljanja djelotvornijih i kvalitetnijih načina upravljanja vlastitim životom i suočavanja s preprekama i životnim izazovima.

Cijela metoda savjetovanja se bazira na teoriji izbora kojoj je temeljno polazište za funkcioniranje ljudskog organizma.

Realitetna terapija je jedna od metoda savjetovanja u kojoj se terapeut kroz proces samoprocjene želi povezati s klijentom i razumjeti poteškoće s kojima se susreće.

Terapeut želi shvatiti koja je unutarnja, odnosno intrinzična motivacija koja pokreće klijenta te pomoću nje utjecati na izvore problema koji klijenta sputavaju da ostvari željenu razinu djelovanja.

Glavni cilj ove metode savjetovanja je pomoći klijentu odabrati one obrasce ponašanja kojima će moći bolje utjecati na životne poteškoće, zadovoljenje vlastitih potreba te na podizanje kvalitete života.

Iskustva mnogih klijenata svjedoče o uspostavljanju kvalitetnijih odnosa s drugim ljudima te učinkovitijim metodama suočavanja sa životnim problemima.

U ovom stresnom i neizvjesnom svijetu, svakodnevno se susrećemo sa životnim izazovima koji sve naše primarne potrebe stavljaju u drugi plan i neprestano traže od nas ono što niti sami ne možemo dati.

Osobe koje su prošle realitetnu terapiju prvenstveno navode porast kvalitete životazahvaljujući kojoj su shvatili da su neka sitna životna zadovoljstva previše zanemarivali zbog čega svoje potrebe nisu mogli zadovoljiti. Isto tako, odnosi s drugim ljudima su se popravili jer su naučili iskomunicirati one probleme koje su imali.

Nadalje, sretni klijenti navode da su se naučili usmjeriti na sadašnjost te da više nisu opterećeni onime što je bilo u prošlosti niti previše razmišljaju o neizvjesnoj budućnosti. Važno je biti usmjeren na ono što je sad jer je to jedino što sigurno imamo.

Realitetna terapija je psihoterapijski pravac koji pomaže različitim skupinama ljudikoji se nose s različitim životnim problemima. Ovakva vrsta terapije se najčešće primjenjuje kod:

  • poteškoća s anksioznim poremećajima,
  • depresivnih simptoma,
  • donošenja važnih životnih odluka,
  • poteškoća sa socijalnim odnosima (bračni, obiteljski, profesionalni itd.),
  • problema s ovisnostima,
  • nezadovoljstva različitim područjima života.