Pravci psihoterapije

Dugačka je lista različitih podjela psihoterapije, postoje i manje podjele unutar različitih pravaca, a jedan psihoterapeut često će kombinirati više pristupa u zavisnosti od vrste problema sa kojima se klijent suočava.

Pored samog pristupa, jako je značajan odnos poverenja i razumijevanja između terapeuta i klijenta, kao i da klijent istraje u procesu psihoterapije. Često na samom početku psihoterapije nema očiglednog napretka. Sam razgovor o emocijama zna biti neprijatan i težak, ali ukoliko se ove prve prepreke prevaziđu psihoterapija može značajno doprinijeti poboljšanju kvaliteti života i mentalnog stanja.

Da bi osoba postala psihoterapeut, uz završeni studij u području medicine, psihologije, socijalnog rada i edukacijske rehabilitacije, socijalne pedagogije, pedagogije ili logopedije mora proći i dodatnih četiri do osam godina psihoterapijske edukacije, ovisno o pravcu za koji se opredijelila te položiti završni ispit.

Bitno je da istražite psihoterapije i upoznate terapeute na našoj platformi te nakon poslušate svoj unutarnji glas pri odabiru nekoga s kim ćete zajednički učiniti vaš život kvalitetnijim.