MENTALNO ZDRAVA LIČNOST?

Tekst napisao: Ensad Miljković, KBT psihoterapeut

Šta znači biti mentalno zdrava ličnost? Prije nego pokušam odgovoriti na ovo pitanje možda je najbolje prvo raščlaniti, objasniti i definisati pojmove MENTALNO, ZDRAV I LIČNOST. Mentalni koncepti se većinom odnose na naš um, odnosno emocionalni i intelektualni odgovor osobe na spoljašnju i unutrašnju realnost. Mentalni koncepti pored emocionalnog i intelektualnih dešavanja unutar uma se isto tako odnose i utiču na naše ponašanje reakcije i interakciju s okolinom, iako većinom se fokusiramo samo na misaone i emocionalne procese. Sada se možemo nadovezati i proširiti na koncept zdravlja. Jedna od definicija zdravlja jeste odsustvo bolesti i boli. Ali ako se vodimo ovom definicijom, ako nismo ozbiljno bolesni, da li je dovoljno biti samo zdrav!? Vratićemo se na zdravlje. Konačno dolazimo i do posljednjeg možda i ključnog koncepta, ličnost. Ličnost je jedan veoma kompleksan i dinamičan sklop osobina koji obuhvata sposobnosti, sistem vrijednosti, motive, emocionalnu regulaciju, ciljeve, namjere, način ponašanja i mnogo toga što doprinosi jednoj jedinstvenoj personi koja se nikada do sada nije ponovila i nikada neće niti ponoviti u potpuno identičnoj strukturi. Možemo zaključiti da je ličnost jedan širi i kompleksniji koncept u odnosu na mentalno. Možda čak bismo mogli reći da je u ovoj definiciji mentalno malo suvišan pojam.

Kada mi ili netko drugi uradi nešto loše, često smo skloni da pravimo generalne zaključke. Umjesto da kažemo loše ponašanje ili neadekvatan postupak, mi smo skloni da ocrnimo cijelu ličnost, poput kap tinte u vodi. Iz prethodne definicije možete vidjeti da je ličnost suviše kompleksan pojam i da li je zaista pravedno i realno osuditi sebe ili druge na osnovu jednog ili čak nekoliko izolovanih postupaka!? Da se nadovežemo s prethodnim definicijama, ako osoba napravi jednu grešku to bi značilo da je mentalno nezdrava ličnost.  Takvi zaključci su zapravo skakanje na zaključke i potpuno netačni.

Prije nego nastavimo pričati o normalnim i zdravim ljudima, na trenutak ću spomenuti psihologe i psihoterapeute. Klijenti često navode kako mi zavide jer vjerojatno kao psihoterapeut imam savršen i miran život, bez stresa i nikada se ne ljutim. Većinom u tom trenutku se grohotom nasmijem. Nisam čak niti siguran da li bi volio da imam stalno i uvijek takav život. Kako mogu znati šta je sunce, ako nikada nisam vidio oblake!? Nakon što se ismijem do suza, onda većinom u skladu s granicama i dozvolom sagovornika, podijelim svoje neko iskustvo. Možda iskustvo kada me zli radar uslikao iako apsolutno nije imao pravo dok sam jurio na sastanak ili kada sam tokom renoviranja stana imao mini panični napad i poželio ne tako lijepe misli svojim radnicima ili možda nešto iz nepresušnog izvora vezano za radne kolege koji su doktorirali mobing kao vukovci kod samog Sotone. Naravno, uvijek se pojavi neka nova tema s vremena. Ako imaš puls, imaćeš i problem, prije ili kasnije. Nije u pitanju hoće li psihoterapeut ili bilo koja druga osoba imati loš dan ili neprijatno iskustvo ili neprimjerenu reakciju, već koliko dugo će ostati u tom stanju i šta će uraditi povodom toga! Koliko mu vremena treba da se trzne iz takvog stanja! Dolazimo do ključne riječi STANJE!

Stanje je riječ koja možda nedostaje mentalno zdravoj ličnosti. Stanje označava nešto što je trenutno i privremeno, dok prethodni koncept mentalno zdrava ličnost aludira na jednu trajnu strukturu. Gubitak kontrole nad svojim mislima, emocijama i ponašanju nije dokaz da smo defektni, već da smo prosto ljudsko biće i malo skrenuli s kursa. Ljudsko biće koje diše i griješi, s lutajućim i ponekad malo nestašnim umom poput psa na uzici koji poleti za mačkom iz komšiluka, ali uvijek se vrati kući. To nas ne oslobađa odgovornosti, daleko od toga, stalno možemo biti bolja verzija sebe i taj proces nikada ne završava, samo se nadograđuje.

Kada osoba u emocionalno kriznoj situaciji potraži pomoć od psihijatra, većinom dobije čuvenu šifru i dijagnozu, bez puno informacija šta to zapravo znači. Čast izuzecima, nije uvijek, ali nažalost jeste čest slučaj. Poput tetoviranog jedinstvenog matičnog broja koji dobivamo rođenjem i koristimo ga doslovno do naše smrti. Nažalost, rijetko se naglasi da osoba vjerojatno trenutno se nalazi u datom stanju i da isto kao što je došlo, može i da prođe. Ja imam TRENUTNO, a ne ja jesam ZAUVIJEK! Uz naporan rad, prave smjernice, svakako mnogo brže dato stanje može da prođe. Stanje koje većinom dođe i prođe, poput mini tetovaža koje su se mogle pronaći u omotima od žvaka. Stanje koje prvom kišom, čistom vodom, toplom riječju i zagrljajem može da izbijeli i nestane kao da nikada nije ni bilo dio naše kože. Nismo svi isti, pa tako ni psihijatri i neki znaju prepoznati da isplivati na površinu, ne znači da smo došli do obale. Naravno, neka stanja su ipak malo trajnija i obična kiša ne može mnogo uraditi, zagrljaj pomaže ali svejedno može se barem nešto uraditi i prosto naučiti živjeti s kišom na našim naočalama dok hodamo kroz život.

Sada se trebamo  vratiti na termin zdrav. Kao što sam već rekao, u najmanju ruku je problematičan, možda čak pomalo dihotoman i isključiv. U tom kontekstu nakon što voljena osoba ode iz našeg života, bez obzira na koji način i mi osjetimo tugu, to bi ovom definicijom značilo da radimo nešto pogrešno i da smo u tom trenutku nezdravi. Ali, kako možemo biti nezdravi ako se ponašamo najbolje što možemo i prosto samo slušamo naše tijelo!? Umjesto zdrav i nezdrav, možda bismo trebali koristiti termin odmažuće i pomažuće. Odmažuće ponašanje, emocije i misli nas odvraćaju od stvari koje su nam bitne u životu i udaljavaju od naših vrijednosti. Pomažuće emocije, misli i ponašanja nas približavaju svemu onome što je blisko našem srcu, čak i kada tugujemo, čak i kada su crni oblaci iznad nas. Obratite pažnju da i odmažući segmenti nas nešto mogu podučiti!

Ličnost je nedodirljiva, takva kakva jeste. Dio ličnosti, između ostalog su ponašanja, misli, emocije, senzacije i more drugih aspekata koji su promjenjivi. Ličnost je poput broda, a svi ostali segmenti putnici koji su isto tako pošteno platili svoju kartu na našem životnom putovanju. Možemo osuditi dio sebe, ali nikako ličnost. Bez dijela sebe možemo živjeti, ali bez ličnosti, ne tako jednostavno! Naučiti graditi jedan saosjećajni um dok plovimo kroz život. Takav um će nam mnogo više pomoći da sa manje panike prođemo kroz oluju. Kao što stari spisi navode, mrzi grijeh a ne grješnika.

Umjesto mentalno zdrava ili nezdrava ličnost možda bismo trebali fokus staviti na odmažuća i pomažuća ponašanja, misli, emocije, senzacije, predstave i sve ostale segmente koji čine taj čuveni neponovljivi koncept s bezbroj mogućnosti koji nazivamo ličnost. Da prije svega prepoznamo da je to stanje koje može proći. Ako je odmažuće i otežavajuće, ako nas blokira u životu, da vidimo kako ukloniti te prepreke. Čak i ti odmažući dijelovi nas, su svejedno dio nas. Neke druge prilike ćemo pričati kako ni oni nisu pravi neprijatelj, već su prosto putnici koji zaslužuju i imaju pravo da putuju na našem životnom brodu, samo ne bi trebali da kormilare na palubi, već prosto da sjede negdje u kabini. I ti odmažući segmenti imaju svoje važno mjesto u našem životu i tu su da nas nauče cijeniti sunce.

Čitanje knjige započinje od prve stranice. Ličnost je važna, ali radite na početku na svemu onome što je mnogo bliže dohvatu ruke. Kao što stihovi navode, zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača. Krenite od pojedinačnih ponašanja, misli ili emocija. Dozvolite im da budu tu, ali svejedno pokušajte pronaći način da sagledate drugu stranu ploče. Ovdje gdje se sada nalazite je stanje. Stanje koje poput crnih oblaka se nadvilo nad vašim životom. Ali stanje koje isto tako može da prođe. Kapetan ne može otjerati oluju i nemirno more galamom, već prosto pažljivo navigirati u neke sigurnije vode, barem do nove oluje. Dok god pokušavate da radite na sebi, vi ste uvijek zdrava ličnost, čak i kada ne uspijete iz prvog puta, ili drugog ili trećeg puta. Za početak je bitna namjera koju slijedi akcija.

Ako pažnja nije već odlutala i dalje ste tu sa mnom, ostavljam vama na volji da napravite svoj termin, koncept i zaključak ako vam je zaista to neophodno, bez obzira da li je to pomažuće stanje ličnosti ili zdrav duh ili nemir na putu mira.  Ako vam je neophodna još jedna etiketa da opišete sebe, slobodno odaberite ili izmislite novi termin. Ono što je bitno da ne odustajete od sebe, koliko god puta posrnuli, a sigurno će te posrnuti, prije ili kasnije! Recite sebi jasno i glasno: Volio bih da se TRENUTNO ovako ne osjećam i ne mislim, ali imam pravo i mogu podnijeti, te ovo stanje ne govori ništa o mojoj ličnosti. Zbog svoje budućnosti, želim korak po korak da se usmjerim prema životu koji je vrijedan živjeti.