Uloga hrabrosti u napuštanju toksičnih odnos

 

Hrabra vremena nisu vremena u kojima je sve ružičasto, to su vremena u kojima birate koga ćete imati oko sebe, pokazujete svoju vrijednost i živite svoj život punim potencijalom.

Toksični odnosi su štetni i mogu imati dugotrajan emocionalni učinak na pojedinca. Ako shvatite da ste previše uplašeni da biste se udaljili, samo se sjetite šta vam je zaista važno i bit će vam lakše poduzeti nešto po tom pitanju. Mentalno zdravlje i okidači traume izravno su povezani s toksičnim odnosima i obrnuto. Sva toksična ponašanja su nezdrava, ali nisu sva nezdrava ponašanja toksična. Ne samo da je teško biti u toksičnom odnosu, već se čak možete osjećati zarobljenima u njoj. Međutim, napuštanje nezdravog i toksičnog odnosa vrlo je težak i hrabar korak, ali nije nemoguć; vjerujte u vlastitu snagu i ostanite usredočeni na svoju dobrobit.

Jedan od glavnih faktora koji ljudi moraju nadvladati je hrabrost. Značajno je uvođenje nužnih promjena koje su potrebne za suočavanje s tim strahom. Lični razvoj i odnosi mogu biti duboko isprepleteni. Možda ćete otkriti da ta osoba stoji na putu vašeg rasta. Kada se više fokusiramo na pružanje ljubavi nekome drugom, to skreće pažnju s nas samih i izjednačava pojam ljubavi sa nečim šta čini druge sretnima, a ne s onim šta nas čini sretnima. To može biti prirodna reakcija, ali može biti i štetna za vaše zdravlje. Kako biste sebi pomogli da se odvojite od toksičnog odnosa, prvo se pobrinite za sebe. Da biste napustili takav odnos, važno je razumjeti šta taj odnos čini toksičnim i postaviti granice zbog svog mentalnog razvoja.

„Naučio sam da hrabrost nije odsustvo straha, nego da je to pobjeda nad njim. Hrabar čovek nije onaj koji se ne osjeća uplašeno, nego onaj koji nadvlada taj strah“ – Nelson Mandela.