ADHD

ADHD (poremećaj hiperaktivnosti i pažnje) je neurobiološki poremećaj koji se često povezuje s djecom, ali može utjecati i na odrasle. Simptomi ADHD-a kod odraslih mogu biti drugačiji od simptoma kod djece i često se razlikuju ovisno o individualnim karakteristikama osobe. Neki odrasli s ADHD-om mogu imati simptome koji su bili prisutni još od djetinjstva, dok se kod drugih simptomi mogu pojaviti tek u odrasloj dobi.

Neki od simptoma ADHD-a kod odraslih uključuju:

  1. Problemi s pažnjom i koncentracijom: Teškoće u održavanju pažnje, lakoća ometanja i poteškoće u završavanju zadataka.
  2. Hiperaktivnost: Unutarnja nemirnost, osjećaj nemirnih nogu, nemogućnost mirnog sjedenja.
  3. Impulzivnost: Brzo reagiranje bez razmišljanja o posljedicama, impulzivne odluke i impulzivna ponašanja.
  4. Problemi s organizacijom i upravljanjem vremenom: Poteškoće u organizaciji i planiranju, često zaboravljanje obaveza i poteškoće u završavanju projekata.
  5. Nesmotrenost i nebriga: Nesmotrenost prema detaljima, često pravljenje pogrešaka u radu.
  6. Problemi u odnosima: Nesporazumi i problemi u odnosima s drugima zbog impulzivnosti ili zaboravnosti.

Važno je naglasiti da samo prisutnost ovih simptoma ne znači nužno da osoba ima ADHD. Dijagnozu ADHD-a kod odraslih treba postaviti kvalificirani stručnjak, poput psihijatra ili psihologa, na temelju temeljitog kliničkog intervjuiranja, testiranja i procjene simptoma.

Ako osjetite da imate simptome koji upućuju na ADHD, preporučljivo je potražiti stručnu pomoć kako biste dobili pravilnu dijagnozu i prilagođeni tretman. ADHD kod odraslih može se uspješno upravljati i tretirati, što može značajno poboljšati kvalitetu života osobe.