Kako izgleda susret sa psihoterapeutom?

Na prvom susretu kroz inicijalni razgovor, postavljanjem pitanja upoznajemo kontekst iz kojeg dolazite, analiziramo situaciju i razlog zbog kojeg ste se javili.

Nakon toga, zajednički postavljamo ciljeve i smjer u kojem ćemo ići u budućem radu.
Pristup, tehnike i tempo rada usklađujemo prema potrebama klijenta i njegovim trenutnim mogućnostima.
Klijent se otvara koliko osjeća da može i želi.
Nema forsiranja i cijeli proces ide polako, korak po korak. Psihoterapeut prati klijenta, i podržava klijenta da prati sebe.

Većinom, klijent već na prvom susretu dobije uvid u svoju situaciju i problem s kojim je došao, i na tome nastavljamo rad.
Često je potrebno par susreta za upoznavanje i povezivanje.

Jedna savjetodavna/ psihoterapijska seansa traje 50- 60 minuta a nakon toga dogovaramo naredne susrete.

Nakon uvodnih seansi upoznavanja i početnih dogovora, započinje terapijski proces koji će, ovisno o vrsti problema te želji i potrebama osobe, potrajati neko vrijeme.
Ponekad taj proces ide brže, a ponekad sporije.
Na samom početku je potrebno održavati kontinuitet susreta kako bi se lakše ušlo u terapijski proces, ali i prije ugledao rezultat.

Kroz terapijski rad osoba ima priliku osvijestiti nesvjesne ili potisnute dijelove sebe, suočiti se sa svojim strahovima, raditi na svom samopouzdanju, govoriti iskreno i otvoreno o svojim željama i potrebama, učiti o granicama (svojim i tuđim) i mogućnostima te ujedno otkrivati i razvijati u sebi svoje maksimalne potencijale.

Temeljna zadaća psihoterapije je naučiti vas da autonomno živite život u skladu sa svojim najdubljim vrijednostima.